Lézertisztító

A lézerfénnyel történő tisztítás szó szerint nem ismer határokat. Ahova a fény behatol ott tisztítani is tud. A lézertisztítás nagy előnye, hogy vegyszermentes, illetve használatával a felületkoptató mechanikus eljárásoktól is eltekinthetünk, ezáltal környezetbarát és költséghatékony eljárásnak tekinthető. 

Szinte minden alkalmazáshoz van megfelelő beállítás: gyengéd fatisztítástól az erős teljesítményig, például kövek és fémek tisztításáig.

Az eszköz különböző típusú szennyeződések eltávolítására alkalmas: legyen szó felületi szennyeződésről, korrózióról, olajos, vagy zsíros felületről, így akár festékréteg eltávolítására is tökéletes.

Hogyan működik a lézertisztítás?

Minden anyagnak van úgynevezett lézeres ablációs küszöbe. Az abláció a szakirodalomban eltávolítást, elhordást jelent, és valamilyen anyag felső rétegeire vonatkozik. A lézertisztítást úgy képzeljük el, hogy a lézersugár energiájának meg kell haladnia az eltávolítandó szennyeződés ablációs küszöbét, vagyis azt a besugárzottságértéket, amely alatt a lézernyaláb nem tud anyagot eltávolítani a mintadarabból.


Ráadásul ezt a teljesítményt a lézertisztítónak a fókusztávolságban kell leadnia, így érhetjük el, hogy csak a kívánt réteget távolítsa el. Ennek egyik kirívó példája a graffiti eltávolítása falról, de ennek köszönhető, hogy az eszköz akár egy rozsdás réteget is könnyedén újjávarázsol.